Nyheter vid IFV
Banbrytande forskning om Alzheimers sjukdom
2022-10-19
Under hösten har ett av de största genombrotten genom tiderna skett mot Alzheimers sjukdom. På årets Olof Rudbeckdag den 21 oktober föreläser Olof Rudbeck-pristagaren Lars Lannfelt, överläkare och professor emeritus i geriatrik vid Uppsala universitet, om forskningen kring den nya läkemedelskandidaten.

Foto/bild: Johan Wahlgren
Lars Lannfelt började tidigt i sin karriär att forska runt sjukdomar med ärftlighet och mekanismer om hur sjukdomar uppkommer. Han disputerade år 1990 på sjukdomen akut intermittent porfyri, vilket gav goda grundkunskaper i genetik och biokemi. Snart därefter fann Lars en genetisk förändring hos en stor släkt med Alzheimers sjukdom i Mellansverige. Det var ett betydande vetenskapligt genombrott som kallades den svenska mutationen.
- I en enda släkt kunde vi få en blixtbelysning på hur sjukdomen kunde uppkomma, berättar Lars. De ärftliga förändringarna är ytterst sällsynta men har stort förklaringsvärde för sjukdomen i allmänhet.
Några år senare kontaktades Lars av en distriktsläkare i Umeå om en familj i övre Norrland med många fall av demens. Lars och hans forskarteam hittade där en mutation med speciella egenskaper som var orsaken till sjukdomen i familjen. Förändringen döptes till den arktiska mutationen och skulle bli grunden till det framtida nya läkemedlet.
- Jag blev väldigt intresserad när vi fann en speciell form av det skadliga ämnet amyloid beta som finns i placken hos den här familjen. Den speciella formen var ett lösligt förstadium till de olösliga långa trådarna, fibrillerna, som finns i placken. Det var då 1999 som jag fick idén om att angripa förstadiet till fibrillerna med antikroppar.
Ett glädjande besked
Tjugo år senare avslutades det sista kliniska testet som visar att antikroppen lecanemab bromsar den kliniska försämringen hos patienter med Alzheimers sjukdom. Läkemedlet kan bli det första som riktas mot själva orsaken till sjukdomen – och inte symptomen. Studien genomfördes av läkemedelsföretaget Eisai i samarbete med BioArctic, som Lars har startat.
- Resultaten är tydliga med stark statistisk signifikans och alla primära och sekundära effektmål uppfylldes, förtydligar Lars. Det är glädjande och otroligt viktigt för alzheimerforskningen.
- Nästa steg är ansökan till de amerikanska, japanska och europeiska läkemedelsverken. Ett godkänt läkemedel är troligtvis färdigt år 2024 och något tidigare i USA. För patienten så har vi nu en chans att bromsa förloppet. I vilken utsträckning återstår att se, men vi är väldigt optimistiska, säger Lars.
Från mutation till möjlig behandling av Alzheimers sjukdom
Lars nyfikenhet och hans vilja av att förstå molekylära mekanismer bakom neurodegenerativa sjukdomar har varit hans drivkraft genom åren. Det kommer han att berätta om på årets Olof Rudbeckdag som pristagare av Olof Rudbeckpriset 2021 under sin föreläsning ”Från mutation till möjlig behandling av Alzheimers sjukdom”.
- Jag har varit enormt envis och övertygad om att vi har varit på rätt spår, berättar Lars. Men för att få ett bra resultat är det viktigt att omge sig med duktiga medarbetare, vilket jag har haft genom åren. Min önskan är att vi så småningom helt ska kunna stoppa sjukdomsprocessen vid Alzheimers sjukdom – särskilt när vi kommer in riktigt tidigt i processen med behandling.
- Olof Rudbeckdagen är en hel dag med fokus på hjärnan och demens och jag hoppas att den här dagen kommer att inge hopp åt de drabbade och deras anhöriga, avslutar Lars Lannfelt.
Text: Cecilia Yates
Läs mer
Rudbeckdagen 2022: När hjärnan inte längre lyder – är det demens?
-
Doktorandprojekt i Mälardalsområdets Forskarskola i Vårdvetenskap till IFV!
2023-07-12
-
Stina Syvänen tilldelas Fernströms pris till yngre forskare
2023-07-05
-
Lena Wettergren har tilldelats Region Uppsalas forskningspris 2022
2023-06-07
-
Innovation inom den gotländska hälso- och sjukvården - Innovationssystem Gotland
2023-05-03
De senaste åren har det arbetats systematiskt med innovation inom den gotländska hälso- och sjukvården genom projektet Innovationssystem Gotland. Anna Sarkadi, Professor vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, har varit senior rådgivare till projektet.
-
Ny kunskapssammanställning publicerad avseende arbetsmiljön för hälso- och sjukvårdspersonal under coronapandemin
2023-04-27
-
Dagens Medicin Debatt: ”Barnhälsovården kan stå modell för kunskapsstyrningen”
2023-04-17
Anna Sarkadi medverkadi i Dagens Medicin debatt.
Debattens ämne: "Med en lång tradition av arbete med kunskapsstöd, dataanalys och verksamhetsutveckling är barnhälsovården värd att ta efter, skriver tre debattörer." (Källa: DM) -
Lyckad samverkanssatsning inom gotländsk hälso- och sjukvård
2023-03-31
De senaste åren har det arbetats systematiskt med innovation inom den gotländska hälso- och sjukvården genom projektet Innovationssystem Gotland. Projektet är en del av universitetets strategiska partnerskap med Region Gotland. Innovationssystem Gotland är ett spännande exempel på hur man kan bedriva lyckad samverkan, i det här fallet mellan akademin, hälso- och sjukvården och Science Park Gotland.
-
Små barns tankar om pandemin
2023-03-06
Forskare från Uppsala universitet har studerat teckningar med coronamotiv målade av barn mellan fyra till sex år. Resultatet visar att även yngre barn påverkades påtagligt av pandemin. Se artiklarna om forskningen och videon med barnens berätterlse och teckningar.
-
Tidiga insatser kan förebygga gängvåld
2023-03-02
Forskning visar att endast en liten andel föräldrar tar del av de effektiva föräldrarstödsprogram som finns för barn med utåtagerande beteendeproblem. Läs Anna Sarkadis syn på samhället idag och de aktuella skjutningarna som har ökat under 2020-talet i Sverige.
-
”Anpassa digitala medier efter barn, inte tvärtom”
2023-02-06
"Varför ska barn och unga anpassa sig till den digitala världen, hur beroendeframkallande, laglös och skruvad den än är? Skärp i stället reglerna för digitala plattformar, skriver flera debattörer." SvD
Anna Sarkadi, vår gruppledare bidrog i denna debattartikel. -
Doktorandkurs mars 2023, Migration och hälsa
2023-01-13
Att bedriva forskning med migranter, 4.5 hp
-
Medel från Vetenskapsrådet beviljat för att etablera en ny forskarskola: ”Mälardalsområdets forskarskola i vårdvetenskap”.
2022-12-15
-
Porträtt av professor Ulrika Winblad i tidskrift om äldreomsorg
2022-12-13
-
Ny modell ska hjälpa barnfamiljer med vardagsekonomin - Härnösands Kommun
2022-11-24
"Healthier Wealthier Families" uppstartat i Härnösands kommun.
-
Internationella trycksårsdagen - Reportage med Lisa Hultin
2022-11-17
Tidningen Vårdfokus har skrivit ett reportage med Lisa Hultin, Specialistsjuksköterska och Universitetsadjunkt i forskargruppen Vårdvetenskap.
"I dag är det internationella trycksårsdagen, en dag då vårdens professioner uppmuntras att ha extra fokus på arbetet med att förebygga, upptäcka och behandla de skador som uppstår när huden utsätts för tryck eller förskjutning, så kallad skjuv.Det är en viktig dag tycker specialistsjuksköterskan Lisa Hultin. För trots att kunskapen om varför trycksår uppstår och hur de kan förebyggas utvecklar var sjunde inneliggande patient trycksår på svenska sjukhus."
Text: Sanna Björkman -
Vår utvärdering i Skäggetorp i nyheterna
2022-11-14
Vår utvärdering i Skäggetorp var i nyheterna i Lokala Nyheter Öst.
-
Forskningsmiljöstöd för att studera den nya välfärdsmarknaden i Sverige
2022-11-14
Professor Ulrika Winblad vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap har nyligen beviljats närmare 17,5 miljoner kronor i miljöstöd från Vetenskapsrådet för ansökan De nya välfärdsmarknaderna i Sverige - hur påverkas den sociala jämlikheten? Forskningen kommer att pågå under sex år och utgör ett samarbete mellan forskare vid Medicinska fakulteten och Samhällsvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet, närmare bestämt Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Statsvetenskapliga institutionen och Företagsekonomiska institutionen. I samarbetet ingår även forskare från Universitetet i Bergen i Norge och Köpenhamns universitet i Danmark. Medsökande forskare är docent Paula Blomqvist, docent Mio Fredriksson, professor Josef Pallas, PhD Linda Moberg, professor Karsten Vrangbæk, samt professor Oddvar Kaarboe.
-
Anslag från VR till medarbetare på institutionen!
2022-11-09
-
Malin Lohela Karlsson får medel för att utvärdera metod för förbättrad arbetsmiljö och patientsäkerhet
2022-10-20
-
Banbrytande forskning om Alzheimers sjukdom
2022-10-19
Under hösten har ett av de största genombrotten genom tiderna skett mot Alzheimers sjukdom. På årets Olof Rudbeckdag den 21 oktober föreläser Olof Rudbeck-pristagaren Lars Lannfelt, överläkare och professor emeritus i geriatrik vid Uppsala universitet, om forskningen kring den nya läkemedelskandidaten.
-
Pulverdiet och nya kostvanor kan få typ 2-diabetes att vända
2022-09-27
-
María Pagnon de la Vega tilldelas Hwasserpriset för bästa doktorsavhandling verksamhetsåret 2021/2022.
2022-09-20
-
Temanummer till minne av Björn Smedby
2022-09-06
-
Försäkringskassan finansierar nytt forskningsprojekt
2022-08-29
-
Covid-19 och arbetsmiljö i hälso- och sjukvården
2022-08-08
-
Sexuella och genusbaserade trakasserier på arbetsplatsen kan leda till ökad risk för behandling med antidepressiva eller ångestdämpande läkemedel.
2022-04-25
-
Pandemins påverkan på arbetsmiljön
2022-04-25
-
Ny kunskapssammanställning publicerad avseende arbetsmiljö och hälsa i organisationer vid epidemier och pandemier orsakade av Coronavirus
2022-04-14
-
Nystartat nätverk om sjukvårdens styrning och organisation
2022-03-31
-
Inger Holmström har blivit invald i universitetsstyrelsen vid Mälardalens universitet
2022-03-17
-
Vinstdriven vård är inte behovsbaserad
2022-03-11
Läs debattartikeln "Vinstdriven vård är inte behovsbaserad" i Läkartidningen.
-
Rapport om centrala begrepp inom kunskapsbaserad socialtjänst
2022-02-28
-
Anna Sarkadi är bland dem som har fått några bidrag från Forte
2022-02-10
Anna Sarkadi och hennes forskargrupp är bland dem som fått Forte-anslag strax före jul 2021.
-
Den viktigaste forskningsartikeln 2020 av Anna Fäldt och kollegor
2022-01-21
Anna Fäldt och kollegors artikel om hur föräldrar uppfattar ComAlong Toddler-interventionen som erbjuds föräldrar till barn med kommunikationssvårigheter tidigt i den diagnostiska processen utsågs till den mest inflyteslerika artikeln under 2020 i tidskriften Augmentative and Alternative Communication (AAC) Journal.
-
Forskargruppen HEAL uppmärksammas
2021-12-22
Forskargruppen Jämlik hälsa och arbetsliv (HEAL) uppmärksammas för deras forskning om arbetsliv och rehabilitering.
-
Folkhälsomyndighetens faktablad med CHAPs forskning
2021-12-17
Folkhälsomyndigheten har publicerat två faktablad om upplevda konsekvenser av covid-19-pandemin bland personer med migrationserfarenhet. Flera i forskargruppen CHAP har deltagit i denna studie som rapporterats i faktabladet.
-
"Unga transpersoner och icke-binära mår sämre som grupp"
2021-11-08
Region Gotlands hälsostrateg och doktorand på Uppsala universitet Veronica Hermann har tagit reda på hur ungdomar på Gotland mår med hjälp av enkäter och djupintervjuer.
-
Flera nya anslag från Forte till Forskargruppen i hälso- och sjukvårdsforskning
2021-10-08
Fyra projekt med forskare från Forskargruppen i hälso- och sjukvårdsforskning har fått medel från Forskningsrådet för hälsa arbetsliv och välfärd (Forte). Sammanlagt har gruppen tilldelats medel på 12,3 miljoner kronor.
-
Debatt i SvD om anknytning och treåringens fall Tim
2021-09-27
DEBATT - BARNRÄTT
"Har migrationsmyndigheterna till fullo förstått vidden av de risker som beslutet i fallet med treårige Tim innebär för ett barns hälsa och utveckling? Den frågan ställer forskare och psykologer. " (SvD) -
Skönlitterär bok för barn 6-9 år, baserad på insikter från Anna Sarkadis forskning
2021-09-06
Skönlitterär bok för barn 6-9, baserad på insikter från Anna Sarkadis forskning om barns och ungas tankar kring coronapandemin. Utgivning i maj 2022, arbetsnamn "Ramona och den dumma coronan". Nu på måndag, ska vår provläsarpanel, bestående av 6-9 år, läsa och ge synpunkter.
-
Rapport om implementeringen av ”Individens behov i centrum” (IBIC)
2021-09-03
-
Sexuella problem vanligare hos vuxna barncancerpatienter
2021-08-16
Enligt ny forskning ökar risken för sexulla problem hos unga vuxna som har fått tung cancerbehandling som barn.
-
CHAPs artiklar nämnda i en metaanalys av gruppbaserad PTSD-intervention för flyktingungdomar
2021-08-13
En metaanalys av gruppbaserad PTSD-intervention för flyktingungdommar som innehåller CHAPs 2018-artikel (pre-post av TRT) och 2019-artikel (en metaanalys och metaregression).
-
Två filmer som handlar om vaccinering mot covid-19 publicerade, vilka medarbetare i MILSA varit med och tagit fram
2021-04-29
-
Hur har folkhälsan påverkats av Covid-19-pandemin? - FHoM rapport
2021-04-28
LÄS FHoM rapporten om hur folkhälsan påverkats av Covid-19 under pandemin i vilket CHAP var också involverad och undersökte hur Covid-19 har påverkat barn & unga under pandemin.
Titta på deras webinar som blir 5 maj kl 13-15:30! -
Inna Feldman har tilldelats Psynkpriset!
2021-04-14
Psynkpriset – för insatser inom området psykisk hälsa - Uppdrag Psykisk Hälsas (på SKR) styrgrupp har bestämt att tilldela priset till Inna Feldman! Hon har blivit nominerad till 2020 års Psynkpris i kategorin Socioekonomi för hennes arbete med att räkna på ekonomisk lönsamhet i förhållande till förebyggande folkhälsoarbete.
-
Hur mår egentligen unga personer under coronapandemin?
2021-04-13
I det här avsnittet av Bibliotek Uppsala-podden tar de avstamp i forskningen och hör professor Anna Sarkadi berätta om sin rapport Barn och ungas röster om corona. Sedan berättar gymnasieeleverna Nelly Eriksson och Emma Alfredéen om sina egna upplevelser. Hur har livet ändrats? Hur har samhället hanterat krisen och hur mår unga egentligen under pandemin?
Samtalsledare är journalisten Karin Kajjan Andersson.
-
Rapport om samverkan inom hälso- och sjukvård under Covid-19-pandemin
2021-03-22
Arbetsrapporten är skriven av forskargruppen Hälso- och sjukvårdsforskning i samverkan med Region Uppsala. Studien har undersökt hur samverkan mellan den regionala och kommunala hälso- och sjukvården i Uppsala län har påverkats under coronapandemin.
-
Douglas Spangler medverkar i Socialstyrelsens podcast om AI i vården
2021-03-05
-
Förebyggande arbete riktat till unga sparar miljoner åt kommunerna
2021-02-24
"Kommuner som satsar på förebyggande folkhälsoarbete kan bidra till stora samhällsbesparingar. Efter systematiska satsningar på exempelvis trygg skolmiljö, drogförebyggande arbete och föräldraskapsstöd har våldsbrotten minskat och fler unga har gått klart gymnasiet. Det visar unika studier som har gjorts i två av länets kommuner på uppdrag av Länsstyrelsen Stockholm." Undersökning gjort av Inna Feldman och hennes team på uppdrag av Länstyrelsen Stockholm.